Network Kablolama
Network kablolama, network ağı ile ilgili en önemli başlıklardan bir tanesidir. Kablolama söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Network kablolama nedir, kablolamada hangi malzemeler kullanılır ya da kablolama işlemi nasıl yapılır gibi sorular, bu anlamda oldukça önemlidir. Öncelikle, temin edilecek kablonun hangi amaç için kullanılacağının net bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bilgisayardan bilgisayara ya da bilgisayardan bir başka cihaza yönelik bağlantı kurulacak olması durumlarına göre; kullanılacak kablo, konnektör türü ve ağ bağlantılama için yapılacak bağlantı türü (düz ya da çapraz kablolar kullanılarak) de değişiklik gösterecektir.
Kablolama Nedir?
Kablolama en temel anlamıyla, belli bir mesafe / menzil içindeki bilgisayarlar ile çevre birim sistemlerini birbirine bağlantılamak ve bunların enerji kaynağına yönlendirilmesini sağlamak amacıyla kullanılan kablo sitemlerini ifade etmektedir.Network kablolama için kullanılacak kablolar ağ yapısına göre değişikli ve çeşitlilik göstermektedir. Piyasada, koaksiyel (coaxial), UTP, STP, fiber optik,çift bükümlü gibi pek çok kablo türü bulunmaktadır. Kablolama yapmak için, ağ yapısına uygun olan kablo türü seçilmelidir. Daha sonra kabloya uygun konnektör yardımıyla kablolar sonlandırılacaktır. Bu noktada eklemek gerekir ki, konnektör seçimi de kablo türüne göre değişmektedir.
Kablolama Nasıl Yapılır?
Kablolamadaseçilen bir kablo, ona uygun olan konnektör ve bir de kablo sıkma pensesi gerekmektedir. Network kablolama da ilk olarak kablo işleme hazırlanmalıdır. Bu aşamada,sıkma pensesi ile kablonun uçlarını soyma ve kabloyu konnektöre takıp sıkma işlemi gerçekleştirilir. Bunun için kablolar doğru biçimde soyulmalı, doğru renk sıralaması ile konnektöre yerleştirilmeli ve nihayetinde kablo ve konnektör sıkıştırılmalıdır.Bilgisayar ağlarında çoğunlukla UTP kablolar kullanılır. 7 kategorisi olan UTP kablolar 100 Mbps’lik veri taşıma kapasitesine sahiptir. UTP kabloların içerisinde sekiz tane ince ve renkli kablo bulunmaktadır. Bu kabloların doğru renk sırası ile konnektöre yerleştirilmesi gerekmektedir. Renk yerleşimi düz ve çapraz bağlantı türüne göre değişmektedir. İnce kabloları konnektöre yerleştirmeden önce, kabloların ucu, konnektördeki iletkenlere temas edilecek kadar soyulur. Kablo yerleşimi tamamlandıktan sonra sıkma pensesi ile kablo ve konnektör sıkıştırılır. Ağ bağlantısı kurma aşamaları doğru şekilde yapıldığı taktirde network kablolamaişlemi tamamlanmış olacaktır.

Related Projects